Nienke

Nienke Wind

In een wereld vol wonderen en sprookjesachtige taferelen neemt Nienke Wind de kijker mee naar haar beleving van deze wereld. De beleving van een beeld kan in een fractie van een seconde zitten; men neemt een beeld in zich op, maar die ene seconde moet pakkend zijn en je meenemen in een geheel nieuwe wereld. De meisjesachtige onschuld gecombineerd met een bepaalde vorm van imperfectie is waar Nienke naar zoekt. ‘Een beeld moet wat vertellen, het moet je meenemen en raken, voor iedereen is dat weer anders’.

 

Esthetiek in imperfectie

De beelden van Nienke doen dromerig aan maar verwijzen wel degelijk naar het hier en nu. Het eeuwige verlangen naar esthetiek in de imperfectie is dat wat de beelden maakt tot wat ze zijn. Het onderzoek naar esthetiek staat centraal, de ongetemde droom, het onderzoek naar het dierlijke in de mens, rauw en tegelijkertijd zacht.
Juist door deze andere benadering van de modefotografie werd ze meerdere malen onderscheiden, de foto’s kloppen niet door een bepaalde vorm van imperfectie waar Nienke haar voorkeur ligt, ‘ een prachtig esthetisch beeld maar toch roept het vragen op, dat is waar ik naar streef’.

 

Modefotografie

Na het afronden van de kunstacademie Minerva in Groningen in 2003 heeft Nienke voor veel verschillende opdrachtgevers gewerkt, van tijdschriften tot reclamebureaus tot aan modeontwerpers die haar prezen voor haar andere benadering van de modefotografie. Na de kunstacademie heeft Nienke een studie Filmwetenschappen aan de universiteit gedaan om beeld meer wetenschappelijk te kunnen benaderen.
Door haar andere benadering van de modefotografie kreeg ze diverse nominaties en prijzen vanuit de modewereld. Daarna heeft Nienke zich voornamelijk gestort op het maken van fotografische documentaires waarin ze de wereld om zich heen op een verhalende wijze vastlegde aan de hand van sociale thema’s in India, New York en Barcelona.
Toch bleef de liefde voor het modische en de drang de wereld om haar heen op haar eigen wijze vast te leggen trekken. Door uiteindelijk nog een studie ‘Modedesign’ aan Academie Artemis af te ronden heeft ze haar liefde voor het modische in combinatie met de fotografie weer opgepakt.

 

Huidige werkzaamheden

Nienke geeft inmiddels al 10 jaar les op de Fotoacademie en is sinds 2015 docent bij Academie Artemis te Amsterdam. Hier geeft ze les in Fotostyling, kunstgeschiedenis en fotografie.
Nienke fotografeert voor verschillende Nederlandse modeontwerpers en artiesten, heeft een bedrijfje samen met styliste Rose van der Laan genaamd New Heroin, en werkt daarnaast samen met verschillende stylisten en ontwerpers voor haar vrije werk.

Nienke haar werk wordt momenteel tentoongesteld en vertegenwoordigd door Gallery Qlick Editions te Amsterdam. Ook werkt ze als 1 van de vaste fotografen voor Happy on Friday.

Tevens staat Nienke haar werk op Damaged Magazine, HUF Magazine en Vogue Italia.